Heel Nederland doet mee aan het grote nationale fietsonderzoek

Gepubliceerd: 12 september 2017

Heel Nederland doet mee aan het grote nationale fietsonderzoek

De Nationale Fiets Telweek organiseert van 18 tot 24 september het grote nationale fietsonderzoek. Een week lang wordt met behulp van een app gemeten hoe Nederland zich op de fiets verplaatst, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. De vergaarde data wordt gebruikt door overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties om ons fietsnetwerk te verbeteren.

Om goed zicht te hebben op de huidige uitdagingen in het fietsverkeer, roepen we zoveel mogelijk mensen op om mee te doen door vanaf vandaag de gratis app te downloaden. Op 18 september start de app automatisch met meten.

Inzichten verrijken na een geslaagde 2016 editie

Fiets Telweek 2016 was met ruim 42.000 deelnemers een groot succes en leidde tot de eerste verbeteringen. Dit jaar hoopt de Fiets Telweek het onderzoek op een nog grotere schaal uit te kunnen voeren. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met vorig jaar ontstaat beter inzicht in het effect van deze investeringen op het fietsgedrag. Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan fietsnetwerken buiten steden doormiddel van een actie – specifiek gericht op middelbare scholieren.

Fiets je mee?

Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom wordt heel Nederland gevraagd om zich aan te melden. Dit kan door de Fietstel-app op een smartphone te downloaden (Google Play Store (Android) of iTunes App Store (Apple iOS)) en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen.

Op 18 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag automatisch te meten. Het onderzoek duurt een week. Om mee te tellen – en bovendien kans te maken op een gloednieuwe Veloretti designfiets - hoeven deelnemers in die week alleen met locatievoorzieningen aan op de fiets te stappen!

Regio Noord-Veluwe stimuleert onderzoek

Goede en veilige fietspaden en fietsvoorzieningen zijn belangrijke doelen van Regio Noord-Veluwe (RNV) op het gebied van verkeer en vervoer. RNV stimuleert het grote fietsonderzoek, omdat het waardevolle gegevens en inzichten zal opleveren die gebruikt kunnen worden voor het verbeteren van een regio die vriendelijk is voor fietsers.