Digitale snelweg of karrespoor?

Gepubliceerd: 06 maart 2014

Digitale snelweg of karrespoor?

Stichting Breedband Noord-Veluwe onderzoekt in opdracht van Regio Noord-Veluwe (RNV) de mogelijkheden woningen en bedrijven in het buitengebied van de Noord-Veluwe toch aan te sluiten op breedband. Het maakt veel uit waar je woont of je bits en bytes via een karrespoor of een snelweg lopen.

Van koperdraad naar breedband

Woon je in een stad of dorp, dan kun je meestal aansluiten op breedband (zoals glasvezel) waar je digitale verkeer snelheden van 100 mbits per seconde symmetrisch en meer kan halen. Maar woon je in het buitengebied, dan is de kans groot dat je nog aangewezen bent op een oude koperdraad.Het koperdraad is voor dit moment al amper meer toereikend, maar kan de toekomstige snelheden bij lange na niet bijbenen. Maar aanleg van glasvezel is duur: veel meters met weinig aansluitingen. Commercieel niet heel aantrekkelijk.

Onderzoek naar en aanleg van breedbandnetwerken

Nu onderzoekt Stichting Breedband Noord-Veluwe in opdracht van Regio Noord-Veluwe (RNV) de mogelijkheden woningen en bedrijven in het buitengebied van de Noord-Veluwe toch aan te sluiten op breedband. Ook realiseert de Stichting voor 1 januari 2016 in minimaal twee pilotgebieden daadwerkelijk de aanleg van breedbandnetwerken.

En dat is goed nieuws voor bedrijven (denk bijvoorbeeld aan recreatiebedrijven), maar ook voor bewoners, zoals ouderen, die door een goede breedbandverbinding straks allerlei diensten in huis kunnen halen die het hen makkelijker maken om zelfstandig te blijven wonen.

Acht regiogemeenten slaan handen ineen

Met de opdracht is een bedrag gemoeid van € 250.000. De helft hiervan subsidieert de provincie Gelderland via het Regiocontract. Voor de andere helft zoekt de Stichting zelf naar financiers. Voor maximaal € 80.000 wordt een beroep gedaan op bijdragen van de acht regiogemeenten. Uiterlijk 1 januari 2016 is alles onderzocht en is in twee proefgebieden daadwerkelijk breedband aangelegd.

Nadere informatie:
Jules van der Weerd, 06-2336 6865 (Stichting Breedband Noord-Veluwe)
Peter Zweedijk, 06-1221 885 (projectleider RNV)