Campagne: Natúúrlijk Samen Spelen

Campagne: Natúúrlijk Samen Spelen

Vanaf eind maart 2016 tot aan de zomervakantie organiseerde Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) diverse spelmiddagen op de Noord-Veluwe. Hiermee werden moeders gestimuleerd om hun kinderen vaker te laten bewegen. PEC Zwolle-aanvoerder en JOGG-ambassadeur Bram van Polen bezocht een aantal georganiseerde spelmiddagen om te laten zien dat spelen en lekker met elkaar bezig zijn de gewoonste zaak van de wereld is.

Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland, ook bij kinderen op de Noord-Veluwe. Uit CBS-onderzoek blijkt dat van alle kinderen tussen de 2 en 20 jaar 12% overgewicht en 3% obesitas heeft. Niet alle kinderen doen aan sport. Ouders zijn vaak druk met het huishouden of met eigen bezigheden. Dan is het makkelijk als de kinderen zich vermaken achter een beeldscherm.

RNV LOGO DEFNatúúrlijk Samen Spelen

De campagne ‘Natúúrlijk Samen Spelen’ liet ouders en kinderen laten zien hoe eenvoudig bewegen en sporten kan zijn. Bewegen kan in Nederland altijd en overal en hoeft geen (of niet veel) geld en tijd te kosten. Op de fiets naar school, klimmen in de speeltuin of voetballen op het pleintje.

Spelmiddagen

Van maart tot eind juni 2016 organiseerde JOGG in de gemeenten spelmiddagen voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar én moeders. Op deze manier werden leuke spelideeën gegeven die je met elkaar kunt doen. Daarnaast zijn er maar liefst 40 spelbeschrijvingen te downloaden van de lokale JOGG-websites. Zo kunnen ouders ook zelf met het gezin of met vriendjes van de kinderen een leuk spel ondernemen.

Campagneboodschap

De boodschap van de campagne is voor de moeders: “Laat alles eens de boel de boel en ga met de kinderen plezier maken in het bos of bij de waterkant. Er zijn genoeg leuke plekken hier in de regio! Of organiseer op woensdagmiddag eens een speurtocht voor de buurtkinderen in de wijk. Heel ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Ook slecht weer hindert de meeste kinderen niet om lekker buiten bezig zijn. Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind. Het is ook gezellig om samen bezig te zijn. Spreek af met bevriende gezinnen en heb een leuke middag met elkaar. Zie het als een ontspanningsmoment in het drukke weekschema.”

Spetterend slot

Op 25 juni 2016 werd de campagne ‘Natúúrlijk Samen Spelen’ regionaal afgesloten met een spetterende dag bij Flevonice.

Jongeren Op Gezond Gewicht

Deze campagne hoorde bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en werd georganiseerd door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. JOGG wil met diverse lokale activiteiten een omgeving creëren waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De JOGG-gemeenten werken hierin regionaal samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven en zorgverleners. De JOGG-aanpak werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van provincie Gelderland.

Meer informatie

Contactpersoon